Vit choklad

Vad äter du egentligen när du äter vit choklad, alla vet ju att choklad är brun, eller?

När du äter vit choklad så äter du en speciell variant av vanlig choklad. Den vanliga vita chokladen som du kan köpa i din affär består vanligtvis av tre huvudingredienser, nämligen, innehåll:

  1. Kakaosmör (fett från kakaobönan)
  2. Socker
  3. Mjölkpulver

Förutom kakaosmör, socker och mjölkpulver så brukar tillverkarna också smaksätta med en nypa salt. Tittar du noga på vit choklad så kommer du att upptäcka att den trots sitt namn inte är vit. Den vita chokladkakan som du håller i din hand går nog mer åt det gula och elfenbensfärgade hållet.

Har du använt vit choklad i matlagning så vet du att den är fast i rumstemperatur men smälter lätt om du värmer upp den något. Att du kan smälta den lätt beror på att huvudingrediensen, kakaosmör, smälter strax över rumstemperatur.

Skulle du få tillfälle att smaka på kakaosmör så skulle du upptäcka att detta i princip helt saknar smak. Detta är anledningen till att tillverkare oftast (alltid?) smaksätter denna choklad med vanilj.

Av vit choklad kan du göra flera olika läckra efterrätter. Du kan till exempel göra vita chokladmousse eller vit chokladmoussetårta.

Vad säger EU?

Som vanligt när du köper en produkt i affären så har EU ett finger med i spelet. Så även när du köper vit choklad.

En relativt ny EU standard garanterar att den vita chokladen du köper i affären innehåller minst 20 procent kakaosmör, minst 14 procent mjölkpulver, minst 3,5 procent mjölkfett. Där emot finns det (som till exempel i USA) ingen gräns för hur mycket socker (eller annat sötningsmedel) som din chokladkaka får innehålla.

Vit choklad och din hälsa

Du har säkert hört om de positiva hälsoeffekterna av mörkchoklad, men vad gäller för dess vita motsvarighet?

Faktum är att eftersom vit choklad bara innehåller kakaosmör från kakaobönan så betyder det att du inte får i dig några av hälsobringande ämnena från chokladbönan överhuvudtaget. Din vita choklad innehåller helt enkelt inga av de övriga ämnen från kakaobönan förutom fettet.

När du äter vit choklad så får du i dig väldigt, väldigt små mängder av teobromin och koffein. Teobromin är ett central stimulerande substans (naturligt förekommande ibland annat kakaobönan) och besläktat med koffein. I stora mängder är det direkt giftigt. Detta gäller speciellt för djur så som din katt och din hund. Det är anledningen till att du aldrig ska ge din hund eller din katt choklad (i någon form).

Vit choklad ger dig allstå inte samma hälsofördelar som vanlig choklad.